• alimentación sana

7 «detalls importants» que el teu obstetra no t’explica i has de saber.

Has tingut mai la sensació que quan vas a l’obstetra no t’explica res o passa per sobre amb respostes superficials les preguntes que li fas?

Almenys això és el que em diuen moltes dones quan venen a la consulta. Per exemple, la setmana passada la Laura, em va consultar si podia tenir un part vaginal després d’una cesària. Si, és clar, vaig respondre jo. Doncs perquè em vol programar la cesària el metge sense preguntar-me si ho vull intentar?

Vam estar parlant una bona estona i li vaig donar eines per plantejar aquest diàleg tan necessari amb el metge. Desitjo que se’n surti i se senti escoltada i respectada, que li donin la oportunitat d’intentar-ho.

Com en el cas de la Laura, durant els meus anys d’experiència me n’he adonat de que hi ha coses que els obstetres no expliquen, ni en les institucions públiques ni en les privades.

Avui vull exposar-te aquests “detalls importants” corroborats per la medicina de l’evidència.

 

1.- El part es desenvolupa millor si no estás estirada o ajaguda.

L’evidencia es clara en aquest sentit, la dona que passa les primeres hores del treball de part en moviment i en posicions verticals, disminueix el risc d’intervencions, la durada del part, millora la satisfacció de la vivència i el maneig del dolor.

Així doncs, perquè ens fan estirar quan arribem a sala de parts. En alguns casos no ens fan estirar però la imatge social o de la ficció que tenim és que la dona està estirada amb el goter i els monitors que li posen. O ens deixen solen en una habitació on l’element central és el llit i com a molt hi ha una cadira.

Per sort, les sales de parts s’han anat canviant en els darrers anys i  ara ja hi pots trobar pilotes, cadira, espai per passejar i en algunes maternitats banyera, i cordes.

Però encara que l’espai acompanyi o no, tu, com a dona has de tenir clar que moure’t és la clau perquè tot vagi bé.

La pelvis necessita llibertat de moviments, el nadó necessita les posicions verticals per fer el descens fisiològic. A més, al moure’t les endorfines i l’oxitocina fan millor la seva feina i tan la dilatació com el descens del nadó s’esdevenen sense interferències.

Per tant, quan entris a sala de parts no pressuposis que t’has d’estirar al llit perquè estàs convidant a que s’entri a la cascada d’intervencions.

Sala de parts convencional i sense recursos.

Sala de parts de la Maternitat de Sant Joan de Deu de Martorell ( foto de Regio7)

 

A l’estar estirada, entres en una actitud passiva, d’espera, de que l’equip faci alguna cosa.

A l’estar estirada les contraccions són més doloroses i la teva resistència al dolor disminueix més ràpidament.

A l’estar estirada, el pes de la panxa recau sobre els grans vasos sanguinis fent que al nadó li costi més estona recuperar-se de la contracció perquè no li arriba igual l’oxigen, i als monitors es veuen petits sofriments que poden desencadenar una escalada d’intervencions.

En definitiva, ves alternant els moviments i estigues activa. Convida a la teva parella que t’estimuli a respirar, a moure’t.

http://www.cochrane.org/CD003934/PREG_mothers-position-during-the-first-stage-of-labour

http://www.cochrane.org/CD002006/PREG_womens-position-giving-birth-without-epidural-anaesthesia

Emporta’t la musica de Macaco al part i no paris de ballar!!!

 

 

2.-Que és possible i recomanable tenir un part vaginal després de cesària.

Es possible i recomanable sempre i quan no hi hagi altres riscos greus afegits.

Es més, en molts dels protocols es parla de intentar sempre un part vaginal, sense inducció mèdica de cap mena, on es conclou que no tenen perquè repetir-se les mateixes situacions que en l’anterior part.

Alguns estudis parlen de que un part acompanyat de llevadora després de la cesàrea te més possibilitats d’acabar vaginalment que de repetir cesàrea.

https://www.midwiferyjournal.com/article/S0266-6138(17)30279-6/fulltext

Els parts vaginals després de cesarea són segurs i més beneficiosos tan per la mare com pels nadons en el cas d’embarassos de baix risc.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20629481

Les cesarees estan relacionades amb un major risc de mort i de problemes en el postpart.

Que la inducció artificial  després d’una cesàrea està totalment desaconsellada.

Si aquests és el teu cas i vols provar un part natural, demana més informació i la oportunitat de intentar que el teu segon fill pugui néixer per part vaginal.

 

3.-Que les cesarees poden ser respectuoses i humanitzades, no un mer acte quirúrgic.

És una realitat.  Fa uns anys, un equip mèdic d’Anglaterra es va plantejar el perquè una mare no podia treure’s ella mateixa al bebè en una cesarea igual que es fa en un part vaginal. I ho van provar i  des de llavors han anat millorant les condicions perquè en tots els hospitals es puguin dur a terme  les cesarees humanitzades.

I què vull dir amb «humanitzades», doncs, que siguin sensibles al desig de la mare de rebre el nadó de la manera més amorosa possible. Fent que les mares tinguin els braços lliures per agafar el nadé quan el treuen de la panxa, i posarse’l al pit i fer pell amb pell mentre s’acaba la cirurgia. Que sempre estigui acompanyada per la parella i una llevadora o pediatra que supervisen l’estat del nadó.

En molts hospitals a la sala de reanimació es pot promocionar la lactància, el pell amb pell, el no banyar els nadons,  i deixar entrar la resta de família, fent que aquest naixement es visqui amb més respecte que fins ara.

En el cas de les cesarees d’urgència, també es podria fer el pell amb pell tan aviat com es comprovi que el nadó i la mare estan bé. El contacte pell amb pell s’ha demostrat beneficiós i molt recomanable per estabilitzar els bebes en temperatura, batec cardiac i estímuls motors.

L’Associació Espanyola de Pediatria ha editat una guia per promocionar i estimular aquest tipus d’accions a quiròfan. Les conseqüències milloren el benestar de mares i fills.

 

4.-Que quan el part l’assisteix una llevadora els resultats són més òptims.

En el cas dels hospitals públics no et diuen res d’això perquè per defecte i si el teu embaràs és de baix risc, t’atenen les llevadores a sala de parts i en poques ocasions intervenen els metges, tan sols supervisen que tot el procés es desenvolupi dins la normalitat. Treballen en equip i per tant tan sols són avisats quan apareix la patologia en el part, és a dir quan alguna cosa es complica.

En el cas dels hospitals privats la creença és que la dona està més ben atesa si hi ha el metge pel mig i tot i que la llevadora és qui atén a la dona durant gairebé tot la dilatació, els obstetres són molt presents en tot el procés.

Això estadísticament es tradueix en que als hospitals privats hi ha una mitjana de 30-35 % de cesarees i tantes altres instrumentacions i als hospitals públics es troba entre el 16 i 22% de cesarees i un 75 % de parts eutòcics. No sóc ingènua, el factor econòmic i el temps hi tenen a veure en el cas de les clíniques privades.

Alguns estudis parlen de que són tres vegades més les dones satisfetes per l’atenció de les llevadores que quan les atén el ginecòleg, tan en l’embaràs com en el part.

I vull destacar que som un equip on cada professional té les seves responsabilitats. En el cas doncs, d’embarassos de baix risc i parts normals, la llevadora hauria de ser sempre la responsable de l’atenció amb la supervisió mèdica al costat.

Demana doncs, conèixer la teva llevadora de capçalera i mira d’establir un diàleg de com desitges el teu part.

 

5.-Massa sovint els obstetres no t’expliquen que és molt beneficiós pinçar el cordó de manera tardana, quan ja no batega o com a mínim 7 min després del naixement.

El pinçament tardà del cordó protegeix al nadó d’anèmies durant els primers mesos de desenvolupament, fa que tinguin més reserves de glòbuls vermells.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29462970

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28114607

Perquè doncs molts professionals insisteixen en la reserva de sang de cordó en neveres, sovint a països estrangers, a l’espera de que el nen o nena tingui una malaltia?

Perquè no deixem que la seva pròpia sang, que està emmagatzemada en la placenta li arribi en aquests primers minuts de vida, carregada d’oxigen i cèl·lules mare i així reduïm la possibilitat que emmalalteixi o tingui anèmies al llarg del primer anys de vida o de tota la vida?

 

 

Potser en el cas que la família vulgui ser altruista i vulgui donar la sang de cordó als bancs de sang, es podria tallar el cordó abans d’hora. Però d’això en parlarem en un altre post.

 

6.-Que la oxitocina artificial es relaciona amb la depressió postpart.

Aquest estudi ens diu que la oxitocina sintètica utilitzada en el transcurs del treball de part i en el deslliurament de la placenta es relaciona amb menys benestar de la mare durant els dos primers mesos del naixement del nadó, amb més ansietat, tristesa i tendència a la depressió. Cal valorar acuradament la utilització de la oxitocina artificial.

En aquest estudi hi troben una relació directa entre l’administració d’oxitocina artificial i el risc de depressió postpart, i ansietat, angoixa, etc. Tan en dones que han patit depressions anteriors com en dones que no.

Demana, amb aquests arguments que no et posin oxitocina artificial, hi ha moltes maneres d’ajudar al part sense els efectes secundaris d’aquesta medicació.

 

 

 

 

7.-Que gaudir del pell amb pell i iniciar la lactància durant les dues hores posteriors al part evita hemorràgies puerperals.

Ja fa molts anys que es parla dels beneficis del mètode kangur i el pell amb pell pels nadons i poc a poc anem coneixent molts més efectes beneficiosos en la salut de la mare. Els psicòlegs parlen de que augmenta les endorfines i així és, fan que la sensació de felicitat dels progenitors sigui més present.

Aquest estudi del 2015 ens diu que tan el pell amb pell com l’inici precoç de la lactància fan que disminueixi el risc d’hemorragia postpart.

Així no caldria administrar oxitocina artificial pel control de l’hemorragia a totes les dones que tenen el part a l’hospital.

 

 

Aquests són alguns dels detalls que sovint no t’expliquen els obstetres i que jo crec que són importants que sàpigues perquè a l’hora de planificar el teu part i el teu postpart cal que siguis conscient del què et pots trobar.

 

 

Si tens alguna consulta, dubte, pregunta, intercanvi d’opinions, no ho dubtis, escriu-me o deixa algun comentari.

Deja tu comentario

Tu correo electónico no será publicado. Los campos obligatorios estan marcados con un *Aquest lloc web utilitza cookies per a que vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les anomenades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies