• alimentación sana

15  trucs imprescindibles per un puerperi feliç

Ha arribat el maig, i estic feliç, per varies raons, perquè esclata la primavera, les flors, el bon temps, i a la vegada la frescor de la pluja i l’olor de bosc humit, arriben les cireres i altra fruita dolça, que em porten dolços records d’infantesa.

Però sobretot m’agrada perquè la primera setmana celebro tres fets importants de la meva vida:

 • El dia 5 de maig, és el dia de les llevadores i em fa pensar en totes (i tots) les professionals que arreu del món i en condicions ben diferents, acompanyem els moments més transcendentals de la vida fèrtil de les dones. I em fa connectar amb l’energia que totes nosaltres ( inclosos alguns llevadors) generem perquè cada dia la dona sigui més respectada, formada i cuidada per desenvolupar-se com a dona i com a mare. Una abraçada ben dolça a les meves llevadores, que tindran sempre un lloc en el meu cor.

 

 • Perquè el primer diumenge de maig és el dia de la mare i com a mare de tres m’encanta rebre mostres d’afecte i tendresa de part dels meus fills, així com jo mostro la meva estima i gratitud a la meva mare i dedico el dia a pensar en totes les mares de la família i el gran cercle que formem per cuidar la gran família.

 

 

 • El tercer fet important des de fa 7 anys és el part de la meva tercera filla, un regal més d’aquesta vida tan generosa que tinc. Un part que vaig viure sense expectatives, ni pors, sinó palpant cada moment les sensacions i emocions que em generava el procés. El celebro igual que els altres pel gran amor i devoció que em genera el procés del naixement quan és respectat i cuidat sense interferències.

 

 

 

Es per aquesta raó que aquesta setmana estic jo també generosa i et regalo 15 trucs pràctics per tal de que preparis el millor possible el teu postpart. Si, has sentit bé, el postpart.

El part és un tema que et preocupa molt quan estàs embarassada, i en seguirem parlant, però mirant-ho fredament: tan sols són unes hores de la teva vida comparat amb el que ve després, la maternitat a full time, les 24 hores al dia i de la nit, pendent un nadó. És una feina esgotadora que té moltes recompenses, alguns parlen d’inversió de futur, és cert, les bases de la criança i de les futures capacitats del nadó s’estableixen ara, per això és un moment clau, delicat, intens, esgotador i per això necessites molt de suport i una mica d’organització pràctica.

Sou moltes les que em dieu a posteriori, «com és que no m’havies avisat que això seria tan dur!!», i tant que us ho dic, però realment és un tema complex per nosaltres les llevadores: com us fem arribar que és molt important preparar-se pel postpart quan no veieu res mes que dolor, por, contraccions, placentes i epidurals???

La meva experiència em diu que són les hormones que juntament amb la por social que teniu al part la primera vegada, el que no us deixa veure la importància del que ve després. I afegeixo que en el món de possibilitats i tan independent/autosuficient que portem la majoria de les dones, el canvi és encara més gran i sobtat.

Això ja no passa en un segon part, generalment, ja sabem de que va i preparem amb cura el postpart, ens organitzem millor perquè ja sabem de què va.

Tan hi fa el perquè, sóc tossuda i escric sobre el postpart perquè crec que és imprescindible que tinguis un mínim de previsió.

 

15 TRUCS IMPRESCINDIBLES PER UN PUERPERI FELIÇ

1.- Fes una llista de telèfons de possibles persones  o serveis que pots necessitar els primers dies del postpart. Apunta primer de tot la gent de confiança.

Les persones que en un moment donat t’omplin la nevera, et posin una rentadora, et passin l’aspirador, t’acompanyin fins al metge o et solucionin alguna urgència.

Llista de telèfons de persones de contacte en el teu mòbil però també està bé que estiguin per escrit a la nevera.

Mare, pare, germanes, tietes, veïnes, amigues.

Serveis com el CAP, el registre civil, la seguretat social pels tràmits dels primers dia.

El 061 de sanitat respon per consultar dubtes mèdics.

Les farmàcies més properes.

Els grups de suport a la lactància.

El telèfon de la teva llevadora, o el telèfon del CAP amb la seva extensió.

El del servei d’urgències i el d’urgències pediàtriques del teu hospital de referencia.

El de la feina de la teva parella per is ell no contesta al mòbil.

Bombers

Ambulàncies

A la pàgina de fulls pràctics que et pots descarregar hi tens un full per elaborar la teva llista de telefons per un puerperi feliç

 

2.-.La segona llista, serà el quadre organitzatiu que tindràs a punt per tal de distribuir les feines les primeres setmanes del puerperi. De manera que tu et puguis dedicar a dormir o descansar, a donar el pit i menjar. Recordes el mètode Koala que et vaig explicar. Doncs si vols tenir una ràpida recuperació la llista és un dels Imprescindibles del puerperi. I si hi ha altres fills trobaràs que és més necessari encara.

Organitza qui va a comprar, qui cuina, qui s’ocupa de la roba, qui et neteja la casa, qui fa les gestions, qui s’ocupa dels altres fills, mascota.

 

3.-Fes una llista de coses que et preocupen dels primers dies del teu nadó per preguntar-les a la llevadora en les últimes visites de l’embaràs.

Abans de que te n’adonis, et derivaran cap a l’hospital i per tant potser no tens aquesta oportunitat de parlar amb la llevadora de capçalera i de resoldre tots aquests dubtes. Tanmateix sempre pots demanar una visita extra tan sols per compartir dubtes.

Apunta-les i no et faci vergonya si preguntes quina crema li poses al culet o cada quan cal canviar el bolquer, com anirà el t’estimo molt! de les vacunes o si cal el xumet.

Es normal que estiguis amoïnada si és el primer fill, totes hi hem passat per aquí, i com a llevadora et puc dir que les mares que planifiquen, pregunten i s’informen, després en el postpart estan més tranquil·les i no s’angoixen tant per les petites coses que cada dia passen amb els nadons i que són inevitables, però no haurien d’esdevenir problemes ni angoixar-te.

El diari d’embaràs és un bon lloc per apuntar tots els dubtes i inquietuds.

 

 4.-No t’engresquis a comprar massa estris pel nadó, la majoria són innecessaris o en bona mesura prescindibles. Entenc que tinguis ganes de donar-li tot el millor al teu fill o filla però aquesta és la millor lliçó que aprendràs al puerperi. El nadó no vol res que no sigui braços i teta.

Jo t’aconsellaria que t’esperessis que neixi i després veuràs si realment necessites aquest o un altre utensili perquè sovint el que passa és que queden nous dins la capsa i al final els hem de regalar nous. Espera’t a veure com t’organitzes amb el nadó i comenta-ho amb altres mares perquè sovint et poden deixar moltes coses.

De totes maneres rellegeix el post que vaig fer per Nadal recomanant possibles regals que et pot fer la gent que t’estima i et ve a veure.

Si que et recomano que inverteixis en una bona motxilla (consulta a http://www.porteonatural.com els diferents tipus) i una bona cadireta del cotxe per seguretat, un cotxet de passeig lleuger i fàcil de plegar, de pujar a l’autobús o de posar al cotxe.

 

 

 

 

5.-Pel tema roba de nadó  estic segura que ja has fet la crida a germanes, cunyades, cosines, amigues i veïnes i que te n’han passat un munt. Revisa-la bé. Tria el que t’agradi i et pugui fer servei. La resta la tornes perquè et farà més nosa que servei.

Tingues en compte que la robeta de néixer es fa petita en pocs dies i que has de tenir com a mínim quatre o cinc mudes de cada talla d’edat. Pràcticament a totes les cases hi ha rentadora i assecadora i això fa que d’un dia per l’altre ho puguem tenir tot net.

Si vols comprar algun conjunt de naixement o pels primers mesos mira que sigui de cotó orgànic, sense tints químics, amb costures de cotó com les camises de batista, que no tinguin llaços, farbalans i altres peces que puguin molestar al nadó a l’hora de dormir, que els botons es cordin fàcil, a prova de dits patosos. Que no sigui massa gruixuda perquè li farà massa calor al nadó per dormir, sempre el pots tapar amb una manteta.

També és un bon moment per plantejar-te tu fer la roba de nadó o la manta, recorda, llanes o cotó organic amb tints naturals. Teixir és una bona manera d’esperar el moment del part. En el tauler de ganxet de Pinterest hi trobaràs algunes idees.

 

6.-Resol el tema dels sostenidors i samarretes de lactància que et siguin pràctics i còmodes. Recorda que tindràs una talla més de pit quan estiguis lactant. Emprova-te’ls abans i comprova que són fàcils d’obrir i tancar amb una sola mà, que no tinguis brodats ni puntes que toquin a la zona de l’arèola ja que serà una zona sensible.

El que a mi em va ser molt pràctic va ser posar-me un fulard amb un nus al costat a mode de faixa però sense fer pressió sinó contenció. A les poques setmanes la fisioterapeuta em va dir que tota la faixa abdominal s’estava recuperant molt be, que si em posava el fulard fantàstic però que no em poses faixa ja que s’havia vist que empitjorava l’estat del sòl pèlvic ja que augmentava la pressió a sobre d’ell.

Baixa’t l’app de lactapp i tingues guardada l’adreça electronica de http://www.e-lactancia.org, dos punts de consulta que t’ajudaran en la lactancia.

 

7.-En quan a estris de lactància de moment no en compris perquè no saps com anirà tot. Si tens intenció de donar el pit molt de temps, fet molt recomanable pels dos, necessitaràs tirallets i estris de congelació, com les bossetes i les pinces, que si que et recomano que siguin de marca com Avent, Medela o Lansinoh que són especialitzades en lactància.  Recorda que no tots els plàstics són aptes. Han de ser lliures de BPA i altres productes químics.

 

8.-Tingues a casa la farmaciola natural preparada. Els remeis pel postpart són:

 • Oli de coco o karite perquè la teva pell torni a recobrar l’elasticitat.
 • Infusió de fulles de gerdera per contraure be la matriu i no tenir hemorràgies.
 • La farigola i la cua de cavall per fer banys de seient a tot el perineu, un parell de cops al dia.
 • Argila blanca secada al sol pel cordó del nadó o el culet irritat.
 • Les cremes de calèndula pel culet del nadó.
 • Rathania 9 ch 3 boletes sota la llengua al final del dia si t’han molestat les hemorroides.
 • Inhalador i oli essencial d’Espigol.
 • Suplement de vitamines amb omega 3. Recordes que em vam parlar?

A la pàgina de fulls pràctics que et pots descarregar hi tens un full per elaborar la teva farmaciola natural  per un puerperi feliç.

 

9.-Organitzar el teu rebost natural, procura que estigui ple de productes sans i que no es fan malbé, com els fruits secs, la farina d’espelta o la pasta integral, arròs i llegums ecològics, salses de tomàquet de pot, el tahin, melmelades naturals, caldos vegetals, sucs naturals, llet ametlles o d’arròs, cereals amb fibra i sense sucre, torrades de kamut o espelta, verdures envasades o congelades per alguna urgència, sal, oli, vinagre, herbes i altres. Prepara i congela tapers de menjars que t’agradin.

Contacta amb la botiga del barri o el supermercat “on line” per tal de que en un moment donat puguis fer una compra per internet o per telèfon i t’ho portin a casa. Recorda que els primers mesos el perineu està fluix i donat i l’excés de pes, i l’impacte (els salts, el runing) castiguen  la musculatura allargant la recuperació.

Que només hagis de sortir per comprar les coses mínimament fresques com el pa, la fruita, la verdura, com a excusa per airejar-te.

 

10.-Prepara una bossa per portar sempre al cotxe amb 2 tovalloles netes i un plàstic gran, una palangana d’uns 30 cm de diàmetreper 10 de fondo, empapador d’un sol us, compreses de cotó …per si un cas el part va molt ràpid i us trobeu al mig de la carretera. No és conya, pot passar!!

Aquests dies tant tu com el teu marit heu de procurar que el dipòsit del cotxe estigui sempre ple i estudiar diferents camins per arribar a la maternitat o hospital en cas de que hi hagi cues, avaries o un accident a la carretera.

 

11.-Tingues sempre una bateria externa a punt i carregada pel mòbil.

 

12.-Planifica la bossa d’anar a l’hospital amb tota la documentació necessària. Separa la roba del nadó amb bosses de roba per tal de tenir cada muda a part. Procura que tots els productes siguin respectuosos amb la teva salut i la del nadó.

En un dels meus taulells de Pinterest  hi tens diverses llistes del nadó i de la mare per dur a l’hospital

Ensenya-li també a la teva parella, mare o les persones que tindràs més properes com tens organitzat el tema de la roba de nadó perquè sàpiguen trobar la ràpid i portar-te a l’hospital sense atabalar-se. Estris com els que ofereix IKEA per als calaixos o el mètode de Marie Kondo són molt pràctics per tenir-ho tot a la vista i organitzat. A mi m’ha anat de meravella i he aconseguit que els meus fills adolescents tinguin els armaris gairebé perfectes, tota una proesa!!

13.-Si tens altres fills estableix un pla d’on es quedaran, qui els cuidarà, o qui la recollirà si heu de marxar de nit. Com li presentareu el nadó, com treballareu el tema abans del part. A les biblioteques pots trobar molts contes que parlen del tema i es pot avançar el que passarà. Per molt petits que siguin els infants és important parlar-ne.

Article interesant del diara ARA sobre nous germans

Com explicar-los el que significa tenir un germanet

Aquí hi pots trobar propostes de conte

14.-Planifica la visita de la llevadora a casa, si ofereix aquest servei, o apuntat els horaris de les sessions del grup de lactància més proper. Informat dels cursos de postpart o de massatge infantil passat el primer mes.

Planifica la teva visita a la fisioterapeuta just passada la quarantena, busca informació de qui hi ha prop de casa teva,  o centres de referencia prop teu.

15.-I no el menys important. No oblidis que després dels primers 10 dies és important per a tu establir una rutina de sortir cada matí a caminar amb el nadó, i si pot ser, acompanyada i per un entorn natural. Per la teva salut física i mental cal que tinguis un mínim ordre (amb els nadons és difícil, ho sé) però és important sortir cada dia, veure i parlar amb gent.

 

 

Si detectes que perds les ganes de sortir, d’estar amb gent, fins i tot de menjar o menges massa, que tens mal humor o ganes de plorar tot el dia o t’enrabies amb el nadó, no esperis, truca a la llevadora o ves al metge de capçalera. Tenir una certa tristesa es considera part del procés i canvi hormonal que patim, sempre que la tristesa sigui acompanyada i acollida. Si veus que ningú t’entén i et comences a tancar a tu mateixa, repeteixo, busca un grup de mares, truca a la llevadora o al metge de capçalera. Hi ha maneres d’evitar que això vagi a més i de millorar la teva experiència de maternitat.

 

QUE TINGUIS UN PUERPERI FELIÇ !!!!

 

Deja tu comentario

Tu correo electónico no será publicado. Los campos obligatorios estan marcados con un *Aquest lloc web utilitza cookies per a que vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les anomenades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllaç per més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies